Wij leggen voedselbossen aan

Stichting Groener heeft de ambitie om in heel Nederland voedselbossen te realiseren. Ons doel is dat in 2035 iedere Nederlandse gemeente haar eigen voedselbos heeft.

Met de aanleg van voedselbossen dragen we bij aan het beschikbaar maken van lokaal voedsel, vergroting van de biodiversiteit en verbinden we mensen met de natuur en met elkaar.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen productief ecosysteem, gebaseerd op het voorbeeld van een natuurlijk bos. Een voedselbos bestaat uit diverse lagen die elkaar in stand houden, beschermen en stimuleren tot groei en vruchtopbrengst. Een voedselbos heeft dan ook een hoge diversiteit aan soorten planten en bomen waarvan onderdelen zoals vruchten, zaden, bladeren etc. eetbaar zijn.

Aanleg

De afgelopen jaren hebben we diverse percelen grond aangekocht, waarop voedselbossen in ontwikkeling zijn. Dit zijn wat meer romantische voedselbossen, vooral gericht op educatie en recreatie.

Vanaf dit jaar (2023) richten we ons meer op de aanleg en ontwikkeling van productievoedselbossen. Daarvoor kopen wij landbouwgrond op en maken er, in samenwerking met de boer die ons het perceel verkoopt, een voedselbos van.

Wij kopen percelen van 1 hectare landbouwgrond waar wij voedselbossen op aanleggen. Zo ontstaan voorbeeldprojecten die hopelijk leiden tot navolging.

Onze doelstelling voor 2024 is om twintig nieuwe voedselbossen aan te kopen en aan te leggen.

Voor de realisatie van het voedselbos, dus het hele proces van ontwerp en aanleg tot een volwaardig productievoedselbos, werken we samen met lokale partners. We zoeken actief contact met allerlei lokale groene initiatieven die er al zijn. Daarnaast werken we samen met lokale horeca, het verenigingsleven en de scholen. Stichting Groener is hierin de verbindende factor.

Investeren en groene meters maken

Denk jij ook dat wij op een betere manier kunnen omgaan met onze landbouw en voedselproductie? Wil jij bijdragen aan een transitie waardoor we meer lokaal voedsel verbouwen en we ons meer verbinden met onze omgeving? Geloof jij in het betalen van een eerlijke prijs voor lokaal voedsel? Doe dan met ons mee! Je kunt op meerdere manieren participeren in de aankoop en aanleg van onze voedselbossen.

  • Stap in als particuliere investeerder en word op die manier eigenaar van een derde deel van één of meerdere voedselbossen.  Neem contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden en voorwaarden.
Investeren In Groene Grond
PDF – 157,4 KB 222 downloads
  • Maak samen met ons groene meters. Voor 10 euro koop je een vierkante meter grond. Hiermee stel je Stichting Groener in de gelegenheid om nieuwe landbouwgrond aan te kopen en deze te ontwikkelen tot voedselbossen. Lees er alles over op groenemetersmaken.nl 

Onze voedselbossen 

  • Ons bewaarde land, voedselbos in ontwikkeling, Walik
  • Bosgrond, voedselbos in voorbereiding, Oldenbroek
  • La Gobernadora, olijfboomgaard en voedselbos in voorbereiding, Aragon, Spanje
  • Landbouwgrond, voedselbos in aanleg,  Lichtenvoorde